Bucatarie Albania

Mancaruri traditionale in Albania

Tavë Kosi (considerat felul de mancare national, acesta este un preparat din miel si orez cu un amestec de iaurt si ou), Byrek (produs de patiserie umplut cu ingrediente precum spanac, branza sau carne), Fërgesë (fel de mancare facut cu ardei, rosii si branza de vaci, adesea servit ca garnitura sau fel principal), Qofte (chiftele albaneze), Qifqi (bilute de orez vegetariene), Speca te Mbushur (ardei umpluti cu o varietate de umpluturi), Flija (fel de mancare in straturi asemanatoare clatitelor uns cu smantana si servit cu smantana), Petulla (aluat prajit adesea savurat cu dips, feta sau toppinguri dulci precum mierea).

Traditii culinare in Albania

Traditiile culinare ale Albaniei sunt o tapiserie bogata tesuta din influente mediteraneene, balcanice si otomane. Bucataria se caracterizeaza prin utilizarea de ingrediente proaspete, din surse locale si preparate simple, dar aromate. Gratarul este o metoda obisnuita de gatit, iar preparatele contin adesea o varietate de ierburi si condimente. In regiunile muntoase, tocanitele copioase si supele de fasole precum "Jani me Fasule" sunt populare. Zonele de coasta, pe de alta parte, se lauda cu o abundenta de fructe de mare proaspete, adesea la gratar. Mesele sunt adesea insotite de Raki (alcool traditional albanez), si sunt savurate intr-un cadru comunal, subliniind importanta legaturilor familiale si sociale.
Panorama Albania