Bucatarie Portugalia

Mancaruri traditionale in Portugalia 

1) Cataplana Algarvia

Cataplana Algarvia este unul dintre cele mai populare feluri de mancare locale, un „ghiveci” inabusit intr-o oala dubla. Acest fel de mancare isi are originile in Algarve, orasul cel mai sudic al Portugaliei. Se prepara cu ulei de masline, legume, condimente, vin alb, peste si fructe de mare. 

2) Bolinho de bacalhau (crochete de cod) 

Bolinho de bacalhau sunt crochete de cod, facute dintr-un amestec de cartofi, cod, oua, patrunjel si ceapa. Similar cu croquetele din Spania, bolinho de bacalhau sunt prajite si de obicei servite cald sau rece ca aperitiv.

3) Bifana

La prima vedere, acesta ar putea parea un simplu sandvis, dar nu este asa. Desi simplu, bifana este cel mai bun sandvis din Portugalia, constand dintr-o chifla usoara, umpluta cu fasii sotate de carne de porc bine condimentata. Carnea de porc este suculenta si usor grasa, ceea ce o face delicioasa. 

4)  Vinul verde

Numele sau isi are originile de la gama de vinuri tinere (verzi) specifice locului in sensul ca localnicilor le place sa le consume proaspete. Este un vin alb, aromat, cu un continut scazut de alcool si usor de baut. Vinho verde este eliberat la 3-6 luni dupa recoltarea strugurilor si este de obicei consumat imediat dupa imbuteliere. Vei gasi acest vin in fiecare supermarket din Portugalia si in aproape fiecare restaurant portughez. Il poti gasi in regiunea vitivinicola Minho, din Nord-Vestul Portugaliei. 

5)  Arrozo de Pato

Arroz de Pato este un fel de mancare care combina carnea suculenta de rata cu condimentele aromate. Adesea completat de notele de fum de chorizo, orezul condimentat absoarbe aromele, rezultand un fel de mancare care este atat copios, cat si parfumat, o adevarata sarbatoare a gastronomiei portugheze. 

6) Queijada

Queijada este un desert asemanator cu un cheesecake. Se prepara foarte usor, cu branza, zahar, faina, oua si scortisoara. Queijada este unul dintre cele mai delicioase deserturi din Portugalia si il gasesti in magazinele din toata tara.

Traditii culinare in Portugalia

Bucataria portugheza este influentata nu numai de locatia si geografia sa, ci si de istoria sa. Carne de porc, crustacee, cod sarat, carnati, masline, cartofi, orez, kale si pui sunt ingredientele cheie in aceasta bucatarie. Vinul este, de asemenea, important pentru bucataria portugheza si se asorteaza bine cu multe feluri de mancare. 
Cataplana Algarvia