Bucataria Cipru

Mancaruri traditionale in Cipru 

O mare parte din mancarurile din bucataria greceasca se prepara si in Cipru. Asa ca, vei intalni foarte multe preparate asemanatoare. Incepem cu souvlakia – este un fast-food grecesc format din bucati mici de carne si legume la gratar pe o frigarui. 

 Gyros-ul este o mancarea traditionala greceasca, dar se prepara si in Cipru, este foarte asemanator cu „souvlaki”; compusa dintr-o bucata mare de carne de porc, miel, vita sau de pui, coapte usor pe o frigare, apoi sunt asezonate cu multe ierburi si condimente pentru a capata un gust unic si savuros. 

Salata Choriatiki – este o salata specifica zonei si include rosii, castraveti, ceapa, masline si branza feta, ulei de masline si asezonate cu ierburi aromatice. Servita adesea cu paine cu crusta crocanta, este un aliment de baza in Cipru. 

Loukaniko, carnati traditionali  
 Se prepara cu carne de porc, vin rosu, usturoi, coriandru si piper negru. Pot fi preparati la gratar sau prajiti.

Koupepia sau dolmades: frunze de vita de vie umplute (sunt asemanatoare cu sarmalele de post).  
Deserturile traditionale sunt: „spanakopita” – placinta cu spanac si „tiropita” – mini placinte cu branza. 
 

Gyros in Cipru

Traditii culinare in Cipru 

Branza cipriota Anari, o branza proaspata, similara cu ricotta, este un ingredient esential in bucataria cipriota. Are o textura cremoasa, este sarata si dulce in acelasi timp. 
Vinurile din Cipru sunt excelente. Cipru este renumita pentru vinuri de inalta calitate.