Locatia si geografia Ciprului

Harta Ciprului 

Harta Cipru
Sursa foto: https://ro.maps-cyprus.com/  

Oamenii si religia din Cipru 

Crestinismul a fost introdus in Cipru in anul 45 e.n. de catre Apostolul Pavel. Apostolii au intemeiat Biserica din Cipru, facand-o una dintre cele mai vechi biserici independente din lume. Cipriotii sunt foarte mandri de acest lucru si sustin ca practica ortodoxa a crestinismului are cea mai stransa asemanare cu practica crestinismului care a fost urmata in antichitate.

Biserica Ortodoxa din Cipru a fost institutia religioasa dominanta de secole. Aproape toti cipriotii greci imbratiseaza Ortodoxia ca element de apartenenta nationala, chiar daca nu practica religia in mod regulat. Puterea bisericii a variat in jurul factorilor istorici. De exemplu, a fost suprimat sub stapanirea venetiana catolica, dar apoi a revenit la putere in perioada stapanirii otomane. Cu toate acestea, a fost intotdeauna o forta culturala consistenta in Cipru. Biserica Ortodoxa continua sa fie influenta in cultura, politica si viata de zi cu zi a Ciprului. Multe institutii si servicii continua sa fie sponsorizate de biserica si continua sa aiba influenta in guvern.

Figura principala a autoritatii religioase pentru Biserica Ortodoxa a Ciprului este Arhiepiscopul Novai Justiniana si al intregului Cipru. Cu toate acestea, pozitia sa de putere nu are prea multa influenta in viata cipriotilor. Majoritatea cipriotilor religiosi arata o loialitate mai puternica fata de ideile si invataturile preotului lor local. 

Islamul a fost introdus in Cipru in secolul al XVI-lea, dupa ce insula a devenit parte a Imperiului Otoman in 1571. In prezent, majoritatea cipriotilor turci se identifica ca musulmani sunniti. Cu toate acestea, ei sunt adesea descrisi ca fiind unii dintre cei mai laici (laik) musulmani din lume. Multi cred intr-o putere superioara si intr-o viata de apoi, in special generatia mai in varsta; cu toate acestea, datele arata ca majoritatea cipriotilor turci sunt musulmani nepracticanti. Contrar doctrinei islamice, este obisnuit sa bei alcool, iar oamenii poarta rar tinute traditionale islamice (cum ar fi hijab-ul). Sa observat ca cipriotii turci au sentimente mixte fata de religia organizata.1 Majoritatea oamenilor se angajeaza in activitati religioase numai atunci cand acestea sunt legate de un eveniment traditional de viata, cum ar fi o nunta sau o inmormantare. 

In Cipru exista un fel de dihotomie in ceea ce priveste biserica si religia: sudul este „dominat” de Biserica Ortodoxa Cipriota, care se deosebeste cu greu de alte biserici orientale in ceea ce priveste doctrina credintei. Islamul este predominant in nordul insulei. 
 
Cea mai importanta figura din Biserica Ortodoxa Cipriota a fost Arhiepiscopul Makarios III. Acest lucru a facut din Cipru, langa Vatican, singurul stat care a fost condus de un print al bisericii. A reusit sa consolideze Biserica din Cipru intre 1950 si 1977. In plus, Makarios al III-lea a condus Cipru la independenta si a fost ales presedinte al noii formate Republici Cipru ca sef al Bisericii in acelasi an, 1959.  
 
Biserica cipriota este considerata a fi unul dintre cele sapte concilii: o biserica independenta din punct de vedere juridic, independenta si autonoma, dar in deplina partasie ecleziastica, cu o teologie si o liturgie definite in comun, adica toate ritualurile crestine care slujesc inchinarea lui Dumnezeu (rugaciune, lectura , cantec, miscare, haine etc.). In partea de sus este un organ sau corp, asa-numitul Sfant Sinod. Biserica Ortodoxa Cipriota are acum aproximativ 600 de credinciosi. 
 
Biserica este impartita in arhiepiscopie, cinci metropole (o retea de eparhii intr-o provincie) si 11 manastiri. Sediul central este in Nicosia. 
 
Cand ocupatia araba a facut imposibil ca crestinii sa-si practice liber credintele la mijlocul secolului al VII-lea, orasul Neo Justiniana a fost fondat si a devenit un refugiu pentru bisericile ortodoxe. In secolul al X-lea Cipru a fost recucerit de imparatul roman de est Nikephoros, care a reinviat oficial biserica. Aceasta regula a durat cateva secole. Biserica a fost plasata sub administratie latina pana cand a fost desfiintata odata cu stapanirea otomana in 7 si crestinilor ortodocsi li s-a interzis sa-si practice credinta timp de 10 de ani. Abia in 1571 a fost posibila exercitarea libera a credintei lor in tot Cipru. 
 
Acest lucru s-a schimbat odata cu ocuparea partii de nord a insulei de catre turci in 1974, care in cursul invaziei lor au distrus numeroase biserici si manastiri din nordul Ciprului si au suprimat credinta ortodoxa a localnicilor. Pana in prezent, viata bisericii din aceasta parte a tarii nu este usoara pentru populatie. 
 
Biserica cipriota este biserica majoritara a insulei si mentine in mod traditional relatii stranse cu Biserica Ortodoxa din Grecia, astfel incat este puternic influentata de limba si cultura greaca. 

Despre industria Ciprului 

Cele mai importante industrii din Cipru sunt:
-    industria energetica
-    turismul 
-    industria transportului maritim 


Industria energetica – industria energetica este importanta in Cipru si este in continua dezvoltare, dupa descoperirea rezervelor de gaze naturale a Ciprului.

Tara are planuri mari sa devina un centru energetic foarte important in Estul Mediteranei, iar extractia gazelor naturale din mare poate duce la colaborari cu pietele din Asia de Est si Europa.  

Turismul – Cipru este o tara foarte frumoasa si multi aleg sa-si petreaca vacanta aici. Pe langa frumusete, tara are de oferit foarte multe monumente, situri arheologice si plaje cu nisip fin si ape cristaline. In plus, este o destinatie potrivita atat pentru familii, cat si pentru cupluri. 

Industria transportului maritim - Activitatile de import si export reprezinta o parte importanta a economiei tarii. Ciprul beneficiaza de o pozitie geografica foarte buna in Europa si este o locatie excelenta pentru serviciile de transport maritim.