Bucatarie Grecia
Mancaruri traditionale in Grecia
Souvlaki
Cea mai populara mancare de strada greceasca consta in bucati mici de carne la gratar pe o frigarui. Souvlaki poate fi mancat direct din frigarui, infasurat in pita sau pe o farfurie, cu tzatziki, cartofi prajiti si legume. Poate fi preparat din carne de porc sau pui.
Fava
Fava face parte din categoria legumelor uscate si soiul care se foloseste mai mult in Grecia are denumirea latina de « Lathyrus clymenun ». Se produce mai ales in Santorini si in alte insule Ciclade vecine de peste 3500 de ani si este considerata una dintre cele mai gustoase legume din aceasta categorie. Se poate gati in diferite feluri, fie ca gustare, fie ca fel principal de mancare. Fiarta lent pana la piure, fava arata ca un hummus galben stralucitor, care atunci cand este servit cu lamaie, ulei de masline, ceapa si patrunjel. Grecii fac keftede vegane delicioase, chiftelute prajite, numite „favokeftedes” cu aceasta leguma.
Salata greceasca
Daca iti doresti o mancare light, salata greceasca este usor de peparat si bogata in vitamine. Se prepara cu rosii, castraveti, ardei, ulei de masline, branza feta si masline kalamata.
Moussaka
Toate restaurantele din Grecia servesc moussaka, este numai buna servita la cina, dupa o zi petrecuta la plaja. Moussaka este o mancare pe baza de carne tocata de vita, sos de rosii, felii de vinete, cartofi si sos bechamel.
Loukoumades si portokalopita
Unele dintre cele mai bune si deserturi delicioase sunt loukoumades si portokalopita, pe care trebuie neaparat sa le incerci in Grecia.
Portokalopita este o placinta cu foi subtiri, plina de portocale.
Loukoumades este un desert delicios compus din mini gogosi prajite, acoperite cu miere sau cu un sirop si dulce. Uneori, se servesc si cu scortisoara sau fistic. Iubitorii de dulciuri vor intelege perfect ce inseamna un desert 100% bun.
Traditii culinare in Grecia
Grecii au aromele lor preferate: oregano, menta, usturoi, ceapa, marar, foi de dafin. Alte condimente populare sunt busuioc, cimbru si fenicul. Multe dintre mancarurile grecesti folosesc condimente „dulci” in combinatie cu carnea (scortisoara, cuisoare).