Istorie Grecia

Despre istoria Greciei

Grecia este adesea considerata „leaganul civilizatiei occidentale” – si este usor de inteles de ce. Tara a avut o istorie lunga si adesea tumultoasa, cu imperii antice, artisti si arhitecti, toti si-au lasat amprenta asupra continentului si a insulelor sale. 
Cu mult inainte de Aristotel sau Alexandru cel Mare, a existat cultura ciclada, minoici si micenieni. Acest trio de civilizatii antice a existat in timpul epocii bronzului a Greciei: cea mai veche este cultura Cicladica, ale carei radacini dateaza din jurul anului 3200 i.Hr.
Grecia moderna datoreaza mult acestor popoare timpurii. Micenienii au produs primele simboluri scrise pe tablita de lut – iar cultura ciclada a lasat in urma sculpturi uimitoare. 
Exista epoci semnificative ale Greciei fara de care Grecia nu ar fi fost ce este astazi, un taram bogat in cultura si peisaje minunate. Mai jos poti vedea cateva dintre cele mai importante perioade ale Greciei.

Perioada Arhaica
Aceasta perioada este caracterizata printr-o dezvoltare intensiva a economiei, precum a culturii si a artei. In toata Grecia se dezvolta orase-state numite Polis iar in Mediterana, colonii grecesti. Schimbari semnificative au loc in sistemul politic.
Alianta peloponesiana, condusa de Sparta, este cea mai importanta in aceasta perioada, fiind cunoscuta pentru legile sale stricte referitoare la „modul de viata spartan”, un oras - stat oligarhic si militarist, intarindu - si astfel pozitia printre celelalte orase - state. Incepe lupta pentru conducere intre Atena si Sparta, rivale la hegemonia Eladei, care s-a continuat si in perioada clasica.

Epoca lui Alexandru cel Mare
Chiar daca nu esti un pasionat de istorie, probabil ai auzit de Alexandru cel Mare (fiul lui Filip al II-lea al Macedoniei), care si-a continuat munca raposatului sau tata prin construirea unui imperiu puternic si de anvergura din 336 i.Hr.
In aceasta epoca, Grecia era o putere mondiala, a carei limba si cultura s-au raspandit in multe colturi ale globului. Aceasta influenta a durat pana in 146 i.Hr., cand Grecia a intrat sub stapanire romana.

Imperiul roman si bizantin
Din fericire, romanii au apreciat cultura greaca si, in special, Atena a devenit un centru de invatare. In schimb, romanii au populat orasul cu repere regale, iar ramasitele acestora le puteti vizita si astazi.
A existat o alta schimbare in secolul al IV-lea d.Hr., odata cu ascensiunea Imperiului Bizantin, al carui centru era la Constantinopol. Bizantul a pus bazele crestinismul ca religie oficiala a statului si a lasat in urma biserici uimitoare pline cu mozaicuri si arta religioasa.
Insula-Asclepeion