Bucataria din Indonezia

Mancaruri traditionale in Indonezia

Sate
Sate este practic felii de carne marinata la gratar in frigarui de bambus pe un foc deschis de carbune. In Indonezia, puteti gasi preparate din diferite tipuri de carne, cum ar fi pui, vita, miel, scoici si peste. Inainte de a fi pusa la gratar, carnea va fi marinata mai intai cu un sos savuros. Apoi este servit cu multe tipuri de toppinguri, cum ar fi sos de arahide, salota feliata si rosii taiate cubulete sau sos galben picant.
Aproape fiecare regiune din Indonezia are propriul lor fel de stat. De exemplu, Sate Ayam sau Chicken Satay si Sate Kambing sau Lamb Satay sunt cele mai populare state din intreaga insula Java. Intre timp, in Bali, au Sate Lilit care este facut din pui macinat, peste sau porc cu nuca de cocos maruntita si lapte de cocos.

Soto
Un alt aliment care poate fi gasit in aproape toate locurile din Indonezia este Soto sau Supa. Un bol de soto contine practic bihun sau vermicelli de orez, felii de varza, o mana de muguri de fasole si carne. Se toarna cu bulion limpede amestecat cu condimente precum turmeric, lemongrass, esalota si usturoi. 
Tipul de carne folosit pentru soto poate varia, depinde de originalitatea sa si de locul in care este servit. De exemplu, exista un Soto Babi sau supa de porc in Bali, unde hindusul este majoritatea religiei. Cel mai comun soto pe care il puteti gasi in aproape toate zonele din Indonezia este Soto Ayam sau Supa de pui si Soto Babat sau supa din tripa de vaca sau de capra. De asemenea, puteti gusta Soto Betawi in Jakarta, care are bulion groasa si cremoasa.

Mie Goreng
Mie goreng, este un amestec de taitei prajiti si este un fel de mancare foarte popular in Indonezia. Mie goreng este in mod traditional facut din taitei de ou, sos de soia, legume si carne. Deoarece mie goreng este iubit de toata lumea, a fost creat un ramen instant numit Indomie.

Laklak
Laklak este un tort traditional balinez dulce, care este facut din faina de orez. De obicei, este in doua culori, alb si verde. Frunzele pandan sunt folosite pentru a-i da o culoare verde si o aroma racoritoare. Laklak este adesea mancat la micul dejun, dar poate fi mancat in orice moment al zilei.

Bakso 
Bakso este o supa de chiftele, influentata de bucatariile europene si asemanatoare bulionului traditional. Se serveste cu ou fiert si taitei. Este prezent in majoritatea tarabelor de mancare stradala, precum si in majoritatea meniurilor restaurantelor.

Sayur Lodeh
Sayur Lodeh este o supa de diverse legume gatite in lapte de cocos. Acestea pot fi fasole, morcovi, fructe de iac, vinete sau orice altele. Prajitura de orez si peste sau carne sarata se vor servi cu ea.

Nasi Ayam si Nasi Campur (orez cu pui)
La fel ca si in cazul frigaruilor Satay, balinezii au adaptat reteta orezului cu pui si o servesc in multe restaurante de pe cuprinsul insulei. Servit alaturi de bucati de babi guling (purcelus) sau betutu (rata sau pui gatite la abur), impreuna cu legume mixte si sos picant, orezul este invaluit de arome.
 
Supa-Soto
Taitei-Mie-Goreng

Traditii culinare in Indonezia

Indonezia are o traditie culinara bogata in arome: localnicii prefera condimente dulci (cuisoare, nucsoara, scortisoara) in mancaruri sarate si sa jongleze cu cele proaspete (ghimbir, curcuma, lemongrass) in supe calde. In cazul in care este un mare explorator culinar, vei fi dornic sa descoperi cele mai gustoase preparate din Bali.