Istoria Indoneziei

Despre istoria Indoneziei

Comertul, influenta indienilor in Indonezia
In istoria Indoneziei, comertul cu mirodenii din arhipelag a facut din ce in ce mai puternica influenta culturii indiene in cursul secolului al IV-lea. Hinduismul si budismul s-au raspandit in arhipelag. Si astazi, puteti vizita templele Borobudur si Prambanan in timpul vacantei dumneavoastra in Indonezia. Primele scrieri in sanscrita, limba folosita de intelectualii si oamenii religiosi indieni, dateaza din secolul al V-lea

Indonezia coloniala 
Portughezii au preluat controlul unor parti ale Indoneziei in secolul al XVI-lea, dar nu au avut suficienta putere pentru a-si pastra coloniile de acolo, cand olandezii mult mai bogati au decis sa se implice in comertul cu mirodenii incepand cu 1602. Portugalia a fost limitata la Timorul de Est.

Nationalism si independenta
La inceputul secolului al XX-lea, nationalismul a crescut in Indiile de Est Olandeze. In martie 1942, japonezii au ocupat Indonezia, expulzandu-i pe olandezi. Primiti initial ca eliberatori, japonezii au fost brutali si opresivi, catalizand sentimentul nationalist in Indonezia.
Dupa infrangerea Japoniei in 1945, olandezii au incercat sa se intoarca in cea mai valoroasa colonie a lor. Poporul Indoneziei a lansat un razboi de independenta de patru ani, castigand libertatea deplina in 1949 cu ajutorul ONU. 

Istoria timpurie a Indoneziei
Unul dintre primii colonisti ai acestei tari este destul de cunoscut. Denumit Java Man, el este unul dintre primele exemplare de Homo erectus descoperite. Inregistrarile fosile sugereaza ca el si alti hominide au trait in Indonezia in urma cu mai bine de un milion de ani.
Urmatorii locuitori cunoscuti au fost malaezii, care au ajuns in Indonezia c. 4000 i.Hr. O mare parte din populatia actuala descinde din malaezi.
In urma malaezilor au fost poporul Dong Son, din Vietnam. Cand au ajuns la scurt timp dupa anul 1000 i.Hr., si-au raspandit cunostintele despre turnarea bronzului, cresterea vitelor si cultivarea orezului cu ajutorul irigatiilor.

Colonizarea si independenta
Olandezii au inceput sa colonizeze Indonezia in secolul al XVII-lea. Au fost atrasi de condimentele unice ale Indoneziei potentialul lor pentru industria comerciala.
Drept urmare, Compania Olandeza a Indiilor de Est a preluat si a creat un monopol asupra condimentelor.
Cand a sosit secolul al XX-lea, indonezienii au inceput sa riposteze pentru a obtine independenta. De asemenea, s-au razvratit impotriva japonezilor, care au ocupat natiunea timp de trei ani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In cele din urma, dupa patru ani de sustinere, indonezienii si-au declarat independenta tarii lor in 1945. Cu toate acestea, nu au primit suveranitatea decat in 1949.
 
Grup-de-fete-balineze