Istoria Mauritius

Despre istoria Mauritius

Mauritius are atat de multe de oferit pasionatilor de istorie. De la muzee la situri istorice si culturale, profitati la maximum de vacantele in Mauritius pentru a descoperi popoarele care au format aceasta natiune frumoasa. Timp de secole, insula a fost martora oamenilor care au ajuns aici pecum olandezii, francezii, englezii, africanii, indienii si chinezii, precum si arabii, portughezii care au ajuns aici cu mult inainte de sosirea olandezilor. 

Olandezii au fost primii care s-au stabilit cu adevarat pe insula incepand cu 1598. Au ramas aici pana in 1710 si au plecat descurajati de furtunile succesive, epidemii. Prin urmare, in regiunea de sud-est, in jurul Vieux Grand Port, vei putea vedea ramasitele acestei perioade. La Vieux Grand Port, Muzeul Frederik Hendrik si ruinele relateaza sederea olandeza pe insula. Insula a fost numita Mauritius – Ile Maurice dupa Printul Maurice de Nassau. 

Muzeele sunt desigur o modalitate foarte buna de a descoperi istoria insulei Mauritius. Pe langa cele din Mahebourg si Vieux Grand Port, majoritatea muzeelor sunt situate in Port-Louis, precum Muzeul de Istorie Naturala, unde vei descoperi istoria faimosului Dodo, si Blue Penny Museum cu faimoasele sale timbre exceptionale. Tot in capitala, Aapravasi Ghat, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, va dezvalui istoria muncitorilor indieni prin contract care au ajuns in Mauritius la scurt timp dupa abolirea sclaviei in 1835, prin artefacte si marturii ale descendentilor lor. 

Istoria se dezvaluie si prin arhitectura. Din fericire, Mauritius are inca niste case frumoase in stil colonial sau creol care marturisesc trecutul tarii, cele mai vechi datand din secolul al XVIII-lea. Cele mai multe dintre aceste cladiri fac parte din mostenirile familiei, iar unele sunt deschise publicului, cum ar fi Maison Eureka din Moka si Chateau de Labourdonnais din Mapou. De asemenea, va puteti plimba pe strazile capitalei, in vecinatatea strazii St Georges, pentru a admira putinele case vechi cu arhitectura minunata care au rezistat pana in prezent. 

Alte monumente interesante in zonele de coasta. Acestea sunt Turnurile Martello, turnuri circulare de aparare din piatra construite de britanici in prima jumatate a secolului al XIX-lea pentru a apara insula de dusmanii lor din toate timpurile, francezii. Turnul La Preneuse Martello a fost restaurat si transformat in muzeu si este deschis publicului pentru tururi ghidate. 

Colonizarea si independenta britanicilor

Administratia britanica a dus la schimbari sociale si economice rapide. Engleza a devenit limba oficiala, iar numele insulei a fost revenit la Mauritius.

Dupa ce sclavia a fost abolita in 1835, plantatorii au adus un numar mare de muncitori contractati din India pentru a lucra in campurile de trestie de zahar. Succesorii acestor muncitori reprezinta acum 50% din populatia Mauritiusului.

In timpul Primului Razboi Mondial, Mauritius a cunoscut o perioada de mare prosperitate din cauza unui boom al preturilor zaharului. Pe de alta parte, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, populatia a avut de suferit. Preturile marfurilor s-au dublat si au existat tulburari civile.

In 1968, Mauritius a devenit independent, regina Elisabeta a II-a ramanand sef de stat ca regina Mauritius pana in 1992.

De atunci, Mauritius este o republica in cadrul Commonwealth-ului Natiunilor.