Cele mai importante evenimente din istoria tarii Sri Lanka
1972 - Ceylonul devine republica si isi schimba numele in Sri Lanka. Budismului i se acorda un loc primordial ca religie a tarii, antagonind si mai mult minoritatea tamila.
1976 - Tigrii de eliberare din Tamil Eelam (LTTE) s-au format pe masura ce tensiunile au crescut in zonele dominate de tamil din nord si est.
1977 - Partidul separatist Tamil United Liberation Front (TULF) castiga toate locurile in zonele Tamil. Revoltele anti-Tamil au facut peste 100 de morti.
1983 - 13 soldati ucisi intr-o ambuscada a LTTE, declansand revolte anti-tamili, ducand la moartea a cateva sute de tamili. Inceputul a ceea ce Tigrii numesc „Primul Razboi Eelam”.
1949 - Muncitorii din plantatia tamil indieni sunt privati de drepturi de autor si multi privati de cetatenie.
1956 - Solomon Bandaranaike este ales in urma nationalismului sinhalez. Sinhala a facut singura limba oficiala si au fost introduse alte masuri pentru a sustine sentimentul sinhalez si budist.Peste 100 de tamili au fost ucisi in violente larg raspandite dupa ce parlamentarii protesteaza impotriva noilor legi.
1959 - Prim-ministrul Bandaranaike a fost asasinat de un calugar budist.
1965 - Partidul National Unit de opozitie castiga alegerile si incearca sa inverseze socialismul.
1970 - Srimavo Bandaranaike revine la putere si extinde programul de nationalizare.
1993 - Presedintele Premadasa a fost ucis intr-un atac cu bomba al LTTE.
1994 - Presedintele Chandrika Kumaratunga vine la putere, promitand sa puna capat razboiului. S-au deschis negocierile de pace cu LTTE.
1995-2001 - Razboiul se dezlantuie in nord si est. Tigrii Tamili (grup armat separatist) bombardeaza cel mai sfant loc budist din Sri Lanka. Presedintele Kumaratunga este ranit intr-un atac cu bomba. Atacul sinucigas asupra aeroportului international distruge jumatate din flota Sri Lankan Airlines.
2005 august - Stare de urgenta dupa ce ministrul de externe este ucis de un presupus asasin al grupuliseparatist LTTE
2005 noiembrie - Mahinda Rajapaksa, prim-ministru la acea vreme, castiga alegerile prezidentiale. Majoritatea tamililor din zonele controlate de Tigrii Tamili nu voteaza.
2006 octombrie - Negocierile de pace esueaza la Geneva.
2008 ianuarie - Guvernul se retrage din acordul de incetare a focului din 2002, lanseaza o ofensiva masiva.
2009 mai - Guvernul declara Tigrii Tamili invinsi dupa ce fortele armatei au invadat ultima parte a teritoriului controlat de rebeli din nord-est. Armata afirma ca liderul rebelului Velupillai Prabhakaran a fost ucis in lupte. Declaratia Tamil Tiger spune ca grupul va depune armele.