Bucatarie Tunisia

Mancaruri traditionale in Tunisia

1) Chakchouka

Chakchouka este prezenta in multe tari din Orientul Mijlociu si se prepara in diferite forme. In Tunisia, se prepara cu oua fierte moi, cartofi, rosii, ceapa, usturoi si condimente, toate in ulei de masline.

2) Couscous
   
Cuscusul este preparatul traditional prin excelenta, mai ales pentru ceremonii. De origine berbera, se gaseste in tot Magrebul si consta din gris, legume si carne - de obicei miel. In Tunisia, gasim adesea cuscus djerbien (Djerba) unde carnea sau pestele sunt condimentate si aburite cu legume. Carnea uscata se pastreaza in ulei de masline, cu piper si piper verde macinat si sare grunjoasa. In nordul tarii, exista si mesfouf, un cuscus dulce servit ca desert.

3) Chorba

Chorba este cea mai populara supa a tunisienilor. Se prepara cu urmatoarele ingrediente pui sau peste, patrunjel, telina si suc de lamaie. 

4) Lablabi
          
Printre cele mai populare supe din bucataria tunisiana se numara si lablabi. Se prepara cu naut, ulei de masline, harissa, usturoi, sare, chimen, suc de lamaie si crutoane. 

5) Salata Méchouia

Salata Méchouia se prepara cu legume la gratar, tocate marun: ardei, rosii, vinete, ceapa, usturoi, ardeiul si asezonate cu pudra de chimen si coriandru. Se condimenteaza apoi cu ulei de masline, harissa si suc de lamaie, oua, capere si ton. 

6) Keftas

Cunoscute in intreaga lume, keftas sunt chiftele preparate cu carne tocata de vita, ceapa, patrunjel, ou, cartofi, sare, piper, pesmet, boia de ardei. Spre deosebire de galustele obisnuite, acestea sunt zdrobite inainte de a fi prajite.
Salata Couscous - Tunisia
Chorba - Tunisia

Traditii culinare in Tunisia

Bucataria tunisiana este plina de arome. O bogatie explicata prin numeroasele mosteniri culinare pe care Tunisia le-a mostenit de-a lungul istoriei sale, de la culturile berbere pana la populatiile andaluze, arabe si pana la italiene, evreiesti si turce. 

Chiar si astazi, tara marcata de aceste traditii diferite, cele mai comune ingrediente din bucataria tunisiana fiind graul, maslinele, carnea, pestele si fructele de mare. Condimentele si ardeiul fac, de asemenea, parte integranta din gastronomia locala.